Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Tisy proti rakovině

 |  2. 5. 2022
 |  Vesmír 101, 277, 2022/5

ad Vesmír 101, 52, 2022/1

Ve velice zajímavém článku je bohužel několik nepřesností o taxolu [což je v současné době obchodní název pro rostlinný alkaloid paklitaxel ze skupiny taxanů, který se v medicíně používá k léčbě nádorových onemocnění, pozn. red.]. Konkrétně se to týká tvrzení, že „… paklitaxel se stále izoluje z tisu, což je ekologicky extrémně náročný proces“. Ve skutečnosti se taxol přestal získávat z kůry tisu západoamerického (Taxus brevifolia) již před koncem minulého století. Originální výrobce, firma Bristol Myers Squib (BMS), přešel na výrobu paklitaxelu z 10-deacetylbaccatinu III ( 10-DAB) získávaného z jehličí tisu evropského (Taxus baccata), což je obnovitelný zdroj. Další nepřesností je tvrzení, že „…žádný z vynalezených postupů zatím nelze komerčně realizovat“. Ve skutečnosti společnosti BMS a Phyton Biotech vyvinuly způsob produkce založený na technologii fermentace rostlinných buněk specifické buněčné linie Taxus, který je od roku 2002 využíván při výrobě taxolu (roční produkce paklitaxelu je cca 1 tuna). Nepodařilo se mi zjistit, jestli BMS část produkce dosud zajišťuje semisynteticky z 10-DAB, ale zřejmě už ne. Naopak výrobci generického taxolu zřejmě používají výhradně tento postup.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Farmakologie

O autorovi

Stanislav Rádl

Doc. Ing. Stanislav Rádl, CSc., (*1951) vystudoval organickou chemii na VŠCHT v Praze. Poté nastoupil do Výzkumného ústavu pro farmacii a biochemii v Praze, kde se zabýval hlavně výzkumem originálních antibakteriálních léčiv a později nenarkotických analgetik. Po začlenění tohoto ústavu do struktury firmy Zentiva vedl skupinu vyvíjející syntézu generických léčiv a od roku 2017 tam působí jako konzultant. Na VŠCHT přednáší profilový předmět farmakochemie.
Rádl Stanislav

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...