i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Observatoři Arecibo hrozí kolaps

 |  7. 12. 2020
 |  Vesmír 99, 686, 2020/12

(článek jsme aktualizovali, viz níže)

Slavný radioteleskop observatoře Arecibo na Portoriku prochází těžkým obdobím. Nejprve ho v září 2017 poničil hurikán Maria. Letos v srpnu prasklo jedno z pomocných lan držících devítisettunovou platformu s přijímači nad třísetmetrovým talířem. Šlehnutí ocelového lana způsobilo na anténě třicetimetrový šrám. Situace se dramaticky zhoršila 10. listopadu, kdy prasklo i jedno ze čtyř hlavních lan. Pokud ta zbývající zvýšenému namáhání neodolají, celá konstrukce se zřítí.

Univerzita střední Floridy, která se s dalšími partnerskými organizacemi o provoz observatoře stará, stejně jako americká Národní vědecká nadace (NSF), které observatoř patří, hledají způsob, jak radioteleskop co nejrychleji zabezpečit, ale není jisté, že to stihnou včas.

Observatoř fungující od roku 1963 znají nejen astronomové celého světa, ale i laická veřejnost. Do širšího povědomí se zapsala jak účastí v projektu SETI@home (pátrání po signálech mimozemských civilizací), tak rolí v několika filmech, včetně bondovky Zlaté oko z roku 1995.

Aktualizace, 7. 12. 2020:

Události nakonec vzaly rychlý spád. Prosincový Vesmír šel do tisku ve středu 18. listopadu. O den později americká Národní vědecká nadace (NSF), které observatoř Arecibo patří, oznámila, že se rozhodla její provoz ukončit, protože oprava by byla příliš obtížná a riskantní. A 1. prosince bylo po všem. Zbývající lana nevydržela zvýšený nápor a platforma s přístroji se zřítila (viz video na konci příspěvku). S observatoří je tedy definitivně konec.

 

Zkáza observatoře Arecibo, 1. prosince 2020.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost, Astronomie a kosmologie
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...