i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Kdy rostou rostliny

 |  4. 3. 2024
 |  Vesmír 103, 133, 2024/3

Původ slova rostlina souvisí s procesem růstu nejen v češtině, ale i v některých dalších slovanských jazycích. Rostliny však nerostou stále a jejich růst je úzce svázán s podmínkami prostředí i s ději uvnitř rostlin. O tom ví nejvíce zemědělci, lesníci, fyziologové i ekologové, kteří často používají termín růstová či vegetační sezona. Nechápou ho ovšem stejně.

Co je to vlastně růst rostlin? Může to být růst výškový, nebo jen tvorba listů, tloustnutí kmenů, přibývání nadzemní či podzemní hmoty (biomasy), zvětšování objemu buněk jednotlivých pletiv, případně jen fyziologická aktivita semen a pupenů. Na úrovni celého jedince a rostlinných společenstev se však růstem myslí spíš období, kdy jsou rostliny růstově aktivní. Nazývá se vegetační či růstová sezona a bývá definováno nejčastěji čtyřmi způsoby.

Nyní vidíte 29 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Botanika

O autorovi

Miroslav Zeidler

RNDr. Miroslav Zeidler, Ph.D., (*1970) vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Na katedře ekologie a životního prostředí této fakulty se zabývá ekologií horských ekosystémů.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...