i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Proteiny v barvách starých mistrů

 |  2. 5. 2023
 |  Vesmír 102, 249, 2023/5

Olejové barvy malířů italské renesance a dalších starých mistrů obsahovaly významné množství proteinů. Neví se však, proč a jak je staří mistři do barev přidávali. (Na snímku Oplakávání Krista od Sandra Botticelliho, kombinující vaječnou temperu s olejovými barvami.) Nový výzkum experimentoval s přidáním vaječného žloutku (obsahuje asi 16 hmotnostních procent proteinů) k olejovým barvám. Ukázalo se, že proteiny potlačují pohlcování vzdušné vlhkosti (tvoří ochranný obal kolem pigmentových částic), zlepšují roztíratelnost barev a omezují vznik prasklin při vysychání. Antioxidační látky obsažené ve vajíčku navíc zpomalují žloutnutí barev.

Ranquet O. et al.: Nat. Commun., 2023, DOI: 10.1038/s41467-023-36859-5

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Výtvarné umění, Chemie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...