Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Klíště: biologie a medicína

2. 5. 2023
 |  Vesmír 102, 243, 2023/5

Časopis Vesmír, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích a Biologické centrum AV ČR srdečně zvou na veřejnou diskusi

Klíště: biologie a medicína

Kdy: Pondělí 29. května 2023, 17 h

Kde: Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity, České Budějovice (konkrétní místo upřesníme) + online

Představíme klíště jako fascinujícího živočicha i jako přenašeče klíšťové encefalitidy a lymské boreliózy. Podíváme se na jeho ekologii, na molekulární interakce mezi patogeny, přenašečem a hostitelem, ale také na skrytý potenciál klíštěcích slin a látek v nich obsažených. Prostor dostane i imunologie a vývoj vakcín, stejně jako epidemiologie a klinická praxe.

  • Diskutovat budou

Václav Hönig, Ph.D.

laboratoř arbovirologie Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR

doc. RNDr. Jindřich Chmelař, Ph.D.

katedra medicínské biologie Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

MUDr. Aleš Chrdle

primář infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s.

prof. RNDr. Daniel Růžek, Ph.D

laboratoř arbovirologie Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR; Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity

RNDr. Radek Šíma, Ph.D.

laboratoř molekulární biologie klíšťat Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR; Bioptická laboratoř Plzeň

  • Moderuje

Lenka Vrtišková Nejezchlebová

vědecká novinářka

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína, Parazitologie

Doporučujeme

Genová terapie ALS : jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS : jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...