Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Wikipedia Karlova

 |  6. 2. 2023
 |  Vesmír 102, 70, 2023/2

Univerzita Karlova uzavřela partnerství s neziskovou organizací Wikimedia ČR, která se stará o českou verzi Wikipedie. Studenti se na tvorbě encyklopedie podílejí už dlouho, nyní jejich aktivita získala oficiální podporu univerzity.

„Univerzita Karlova bude v souladu se svou tzv. třetí rolí ve společnosti podporovat vznik a rozšiřování nových slovníkových hesel a participovat na jejich odborném zpracování. Stejně tak se bude univerzita podílet na zkvalitňování a doplňování obsahu již existujících slovníkových hesel,“ říká prorektor pro vnější vztahy Univerzity Karlovy Martin Vlach.

„Vysokoškoláci jsou ideálními wikipedisty. Jsou digitálně zdatní, zvyklí ověřovat zdroje, mají zkušenosti s psaním odborných textů a svůj cenný volný čas chtějí využít smysluplně,“ doplňuje výkonná ředitelka Wikimedia ČR Klára Joklová.

Kromě tvorby nových hesel na Wikipedii se bude univerzita prostřednictvím svých zástupců podílet také na dalších projektech, jako jsou například Wikimedia Commons a Wikidata. 

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Počítače, internet, Věda a společnost
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...