i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Skrytý svět

 |  6. 2. 2023
 |  Vesmír 102, 118, 2023/2

Pokročilé mikroskopické techniky spolu s počítačovým zpracováním obrazu umožňují spatřit živé i neživé objekty tak, jak k tomu běžně nemáme příležitost. (Mikro)fotografické soutěže Nikon Small World, jejíž první ročník se konal v roce 1974, se loni zúčastnilo 1300 vědeckých fotografů ze 72 zemí. Přinášíme ukázky oceněných prací.

Vítězná videa

1. místo: Migrace buněk postranní čáry a melanocytů v embryu modelové rybky dánia pruhovaného (konfokální mikroskop).

Video Eduardo E. Zattara, National Scientific and Technical Research Council, Bariloche, Rio Negro, Argentina

2. místo: Dvanáctihodinový časosběr kultivovaných opičích buněk s fluorescenčně značenou plazmatickou membránou (oranžově) a DNA (modře). Konfokální mikroskop.

Video Christophe Leterrier, NeuroCyto Lab, Marseille, Francie

3. místo: Neurony a žahavé buňky mořských sasanek (konfokální mikroskop).

Video Ahmet Karabulut, Stowers Institute for Medical Research, Gibson Lab, Kansas City, USA

Další oceněné snímky

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mikroskopie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...