i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Jak svítí luciferáza?

 |  6. 2. 2023
 |  Vesmír 102, 69, 2023/2

Odborníci z Loschmidtových laboratoří proteinového inženýrství Masarykovy univerzity odhalili molekulární detaily mechanismu, jímž enzym luciferáza produkuje světlo. Konkrétně pomocí metod strukturní biologie zkoumali luciferázu mořského korálu renily fialové (Renilla reniformis), která jako substrát využívá nízkomolekulární coelenterazin (druh luciferinu). Popsali jeho oxidaci a přeměnu na meziprodukt, jehož následný rozpad je spojen s emisí modrého záblesku (na obr. katalytické centrum luciferázy s navázaným coelenterazinem). Díky pochopení mechanismu lze ovlivňovat vlnovou délku emitovaného světla i trvání emise. Lze si představit i komerční využití bioluminiscence jako zdroje světla, překážkou je zatím neefektivní výroba potřebného množství luciferinu.

Schenkmayerova A. et al.: Nature Catalysis, 2023, DOI: 10.1038/s41929-022-00895-z

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biochemie, Biologie, Biologie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...