i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Pražská druhá šance pro Davida Sabatiniho

 |  4. 12. 2023
 |  Vesmír 102, 674, 2023/12

Mohla by to být skvělá zpráva pro Ústav organické chemie a biochemie AV ČR a pro celou českou vědu. A dost možná i je. Čas ukáže. Vzhledem k okolnostem to však každopádně je skvělá zpráva pro amerického molekulárního biologa Davida Sabatiniho: v ÚOCHB zakládá novou vědeckou skupinu.

David Sabatini (*1968) je ve svém oboru jednou z nejvýraznějších postav své generace. Je jedním ze spoluobjevitelů kinázy mTOR, která hraje zásadní roli v regulaci syntézy proteinů, autofagie, buněčného růstu a diferenciace. Pochopení role jejích proteinových komplexů je důležité při studiu buněčného metabolismu, stárnutí a nádorového bujení, otevírá široké možnosti pro terapeutické využití.

Kariéra Davida Sabatiniho se slibně rozvíjela až do roku 2021, kdy dostal výpověď z Lékařského institutu Howarda Hughese a rezignoval na profesorskou pozici ve Whiteheadově institutu MIT.

Porušil interní pravidla institutu týkající se sexuálních vztahů na pracovišti. Udržoval vztah s mladší kolegyní, která zakládala vlastní juniorskou skupinu. Nově přijatá pravidla ukládala povinnost o vztahu na pracovišti informovat vedení institutu, což Sabatini neučinil. Po rozchodu ho navíc jeho bývalá partnerka obvinila ze sexuálního obtěžování. To sice Sabatini popírá a žádné soudní rozhodnutí v této otázce nepadlo, ale zpráva z vyšetřování iniciovaného institutem uváděla problémy týkající se „sexualizované“ pracovní atmosféry v jeho laboratoři (řada jeho bývalých studentů to popírá) a Sabatini musel skončit.

Na platformě PubPeer, kterou vědci využívají ke sdílení připomínek k publikovaným článkům, se už dříve objevila obvinění týkající se manipulace s obrázky v některých článcích, na nichž se Sabatini podílel. Žádné články nemusely být staženy, ale podrážděná a mnohdy arogantní Sabatiniho reakce mu v očích některých kolegů nepomohla a po propuknutí sexuální aféry mu vše sečetli.

Má to znamenat konec Sabatiniho vědecké kariéry? V akademické atmosféře současných Spojených států to je reálná možnost. ÚOCHB ale soudí, že si zaslouží druhou šanci. Vedení ústavu prostudovalo veřejné i neveřejné materiály k případu, mluvilo se Sabatiniho kolegy i s ním samotným. A ve výsledku mu nabídlo pozici vedoucího skupiny. Pro toto své rozhodnutí získalo podporu jak rady ústavu, tak mezinárodního poradního sboru, v němž jsou mimo jiné zástupci ETH, Oxfordu, Weizmannova ústavu, Společnosti Maxe Plancka, ale je mezi nimi i Robert Weinberg z Whiteheadova institutu MIT.

„Jsme přesvědčeni, že Dr. Sabatini byl za své předchozí činy dostatečně potrestán – i když ÚOCHB by postupoval jinak – a že vědecké komunitě nejvíce prospěje, když se tento brilantní vědec vrátí ke svému výzkumu. Česká i světová vědecká komunita může jen získat, když dá Davidu Sabatinimu druhou šanci,“ říká k tomu ředitel ÚOCHB Jan Konvalinka.

Za Sabatiniho se postavila i vedoucí jedné z vědeckých skupin na ÚOCHB a etická zmocněnkyně ústavu Zuzana Kečkéšová (Vesmír 97, 296, 2018/5), která ho zná osobně, protože v letech 2008 až 2017 pracovala jako postdoktorandka ve Whiteheadově institutu: „Jsem si dobře vědoma kontroverze, která přerušila kariéru Dr. Sabatiniho, a chápu její komplexní povahu, která stále rezonuje v americkém akademickém prostředí. Zároveň se nedomnívám, že by vyškrtnutí Dr. Sabatiniho ze seznamu osob, jež mohou ještě někdy zastávat nějakou funkci, a rozdávání dodatečných exemplárních trestů pomohlo vyřešit strukturální problémy žen ve vědě. Vítáme ho mezi námi.“

David Sabatini si v každém případě nyní musí dávat velký pozor na způsob, jakým svou skupinu bude řídit. Pro všechny zaměstnance ÚOCHB je závazný etický kodex ústavu a ani Sabatini, ani ústav si v tomto ohledu nemohou dovolit žádné pochybnosti.

Příchod špičkového biologa může být příležitostí i pro české vysoké školy, na nichž by mohl vést doktorandy. Studenti, které vychoval na MIT, jsou ve svých dalších kariérách nadprůměrně úspěšní. Jednání v tomto směru už probíhají.

Ke stažení

RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...