i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Mikroskopy čarují

 |  4. 12. 2023
 |  Vesmír 102, 666, 2023/12

Pokročilé mikroskopické techniky spolu s počítačovým zpracováním obrazu nám umožňují pozorovat pouhým okem neviditelné struktury a jevy. Pomáhají při výzkumu, ale kromě toho odhalují skrytou krásu světa. Už tradičně nabízíme výběr snímků oceněných v soutěži Nikon Small World, jejíž porota letos vybírala z téměř 1900 snímků od autorů ze 72 zemí.

Vítězná videa

1. místo: 48hodinový časosběr neuronů propojujících dvě oblasti centrálního nervového systému v embryu kuřete. Konfokální mikroskop.

Video Alexandre Dumoulin, University of Zurich, Švýcarsko

2. místo: Proudění krve v ocasní ploutvi malé (blíže neurčené) rybky.

Video Fabian J. Weston, Protist Lab Films, Sydney, Austrálie 

3. místo: Lidské buňky infikované virem SARS-CoV-2 splývají a umírají.

Video Nell Saunders, Institut Pasteur, Paříž, Francie 

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mikroskopie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...