i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Houby sají DNA

 |  4. 12. 2023
 |  Vesmír 102, 676, 2023/12

Kdybychom chtěli studovat zatím neprozkoumané místo na Zemi, téměř jistě bychom je našli v mořských hlubinách. Výzkum v takových oblastech je však nákladný, a to i při použití novějších metod, jako je např. analýza environmentální DNA (eDNA, viz též Vesmír 99, 36, 2020/1). Ta se z organismů uvolňuje do prostředí a zpětně umožňuje zjistit druhovou pestrost života na daném místě. Environmentální DNA je však ve velkých hloubkách poměrně málo, proto získání jejího dostatečného množství vyžaduje přefiltrování značného objemu vody. Cestou, jak snížit náklady, by bylo využít ke spolupráci někoho, kdo by eDNA zachytil za nás. Vhodnými adepty se zdají houbovci (Porifera, též živočišné houby), a to díky svému (dosud nezajímavému) způsobu získávání potravy – pumpují skrz své tělo vodu a filtrují z ní plankton.1) A právě při tomto procesu mohou zachytit eDNA.

Nyní vidíte 40 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie, Zoologie

O autorovi

Kateřina Bezányiová

Kateřina Bezányiová (*2000) studuje na Přírodovědecké fakultě UK, v průběhu středoškolského studia absolvovala stáž v Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR v Liběchově. V současné době se věnuje populační genetice kukaččích včel a jejich hostitelů.
Bezányiová Kateřina

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...