Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Přerozdělování světla v chloroplastech

 |  30. 10. 2023
 |  Vesmír 102, 610, 2023/11

Enzymatické komplexy fotosystém jedna a fotosystém dva (PSI, PSII) se nacházejí v chloroplastech vyšších rostlin a zelených řas. Při pohlcování zářivé energie slunce a její přeměně na energii chemickou spolupracují. Oba jsou součástí tylakoidních membrán, které ve stromatu chloroplastů tvoří složitý systém gran a intergranálních tylakoidů. PSII leží na počátku, PSI na konci řetězce fotosyntetického transportu elektronů (Vesmír 101, 664, 2022/11). Oba komplexy se poněkud liší svým absorpčním spektrem. Částice komplexu PSII jsou lokalizovány především v granech, částice komplexu PSI v intergranálních tylakoidech. Jejich rozměry jsou v řádu nanometrů a v chloroplastech se vyskytují v nesmírném množství. Už dlouho je známo, že se při fotosyntéze střídají takzvané stavy 1 a 2 podle toho, který z obou fotosystémů v dané chvíli pohlcuje více záření, a je tedy excitovanější (Vesmír 94, 542, 2015/10).

Nyní vidíte 35 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie, Botanika

O autorovi

Jaromír Kutík

Doc. RNDr. Jaromír Kutík, CSc., (*1948) vystudoval fyziologii rostlin na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Jako emeritus se na této fakultě věnuje zejména rostlinné cytologii.
Kutík Jaromír

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...