i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Pulčí polévka

 |  30. 5. 2022
 |  Vesmír 101, 348, 2022/6

Že Francouzi jedí žáby, je všeobecně známo. Ale konzumace pulců dosud nebyla řádně doložena. V Mexiku však nyní zdokumentovali přípravu polévky z pulců jednoho druhu rosničky. Souvisí to s nestandardním chováním pulců tohoto druhu.

Lidé kmene Chinantec z jihomexického Santa Cruz Tepetotutla ve státě Oaxaca připravují tradiční polévku caldo de piedra (kamenná polévka) z pulců rosničky ohnivé (Duellmanohyla ignicolor), i když hlavní bílkovinnou součástí polévky je v současnosti tlamoun nilský (Oreochromis niloticus). V dubnu, kdy je pulců spousta, lidé připravují polévku doma nebo venku u řeky. Jsou to obvykle děti, které chytají pulce, zejména když se koupou v řece během velikonočních prázdnin. Chytají je rukama do plastových pytlíků, do klobouku nebo do čepice.

Hospodyně svými prsty vymáčknou pulčí vnitřnosti. Očištěné pulce vloží do hrnce s rajčaty, paprikou, cibulí a koriandrem, zalijí vodou a osolí. K varu se směs přivede přidáním rozpálených kamenů.

Pulci rosničky D. ignicolor jsou považováni za čistší, a tedy jedlejší než pulci jiných žab, protože plavou u hladiny. Ostatní pulci v potocích celé oblasti jsou považováni za nečisté, protože žijí u dna a vrtají v usazeninách. Pulci dotyčné rosničky plavou obvykle v hejnech a krmí se u hladiny, což usnadňuje lov. Vařeni jsou pulci ve vývojovém stadiu 30 až 35 podle Gosnera. Pozdější stadia s nožičkami se považují za nejedlá. Podle domorodců mají pulci lahodnou, mírně rybí chuť.

Flores C. A. et al.: ZooKeys, 2022, DOI: 10.3897/zookeys.1097.76426

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé, Zoologie, Sociologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Oldřich Nedvěd

Doc. RNDr. Oldřich Nedvěd, CSc., (*1965) vystudoval entomologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Na Přírodovědecké fakultě JU vyučuje zoologii bezobratlých. V Entomologickém ústavu BC AV ČR, v. v. i. v Českých Budějovicích se zabývá ekofyziologií hmyzu.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...