Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Neinvazivní testování rakoviny kůže

 |  30. 5. 2022
 |  Vesmír 101, 349, 2022/6

Levné a malé (ruční) zařízení využívající k zobrazení kožních nádorů milimetrových vln by se brzy mohlo stát běžným vybavením ambulance praktického lékaře. Je založeno na stejné technologii, jaká se používá v bezpečnostních skenerech na letištích. Milimetrové vlny pronikají do hloubky zhruba dvou milimetrů, aniž by kůži poškodily. Sofistikované sledování kontrastů odraženého záření umožňuje zachytit i nejmenší zhoubné léze. Metoda je stejně citlivá a specifická jako invazivní biopsie, na rozdíl od ní však není bolestivá a nezanechává jizvy. 

Amir Mirbeik et al.: Scientific Reports, 2022, DOI: 10.1038/s41598-022-09047-6

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...