i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Hyperuniformní neuspořádaná textura

 |  30. 5. 2022
 |  Vesmír 101, 349, 2022/6

Účinnost tenkých fotovoltaických článků lze zvýšit úpravou jejich povrchu. Od křemíkových vrstev o tloušťce zhruba 1 mikrometru se většina světla buď odrazí, nebo jimi projde, aniž by byla absorbována. Vyleptání hyperuniformní textury do svrchní 200nm křemíkové vrstvy „nasměruje“ světlo do roviny křemíkové vrstvy a absorpce slunečního světla se zvýší z původních 25,5 % na 66,5 %. Důležitý je design textury. Pro krystalický křemíkový článek o tloušťce 1 mikronu lze dosáhnout pomocí podobného vzorování fotovoltaické účinnosti nad 20 %.

Nasim Tavakoli et al.: ACS Photonics, 2022, DOI: 10.1021/acsphotonics.1c01668

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Nanotechnologie, Energetika

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...