i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

75 %

 |  30. 5. 2022
 |  Vesmír 101, 350, 2022/6

Má-li Země i v budoucnu uživit rostoucí lidskou populaci, konzumace masa v bohatých zemích musí klesnout nejméně o 75 %. Tvrdí to studie dvou odborníků na potravinovou bezpečnost a ekonomický rozvoj z Bonnské univerzity.

Průměrná roční světová spotřeba masa je asi 45 kg na člověka a s rostoucí životní úrovní v chudších částech světa se neustále zvyšuje. V EU v průměru sníme 80 kg, v USA je to dokonce kolem 120 kg. Ideální (z hlediska životního prostředí i zdraví) by bylo ale jen asi 20 kg ročně. Záleží však i na druhu masa – jak známo, nejvyšší produkce skleníkových plynů je spojena s chovem hovězího dobytka, který je náročný na plochu nutnou k produkci krmiva i na spotřebu vody, a navíc produkuje velké množství metanu.

Snahy o snížení spotřeby masa získávají na významu i v kontextu ruského útoku na Ukrajinu, který už nyní zvyšuje ceny potravin na celém světě. Autoři však zdůrazňují, že omezit by se měli hlavně obyvatelé bohatých zemí. Navrhují výrazné zdanění masa, které by vedlo k snížení jeho spotřeby a pokrylo by externality spojené s produkcí živočišných bílkovin. Přechod na úplné vegetariánství není ani nutný, ani žádoucí. Maso představuje významný zdroj proteinů a mikronutrientů především v oblastech, v nichž by bylo obtížné zajistit je v průběhu celého roku čistě z rostlinných zdrojů.

Parlasca M. C., Qaim M.: Annu. Rev. Resour. Econ., 2022, DOI: 10.1146/annurevresource-111820-032340

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...