i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Neurony stimulované světlem

 |  2. 5. 2022
 |  Vesmír 101, 281, 2022/5

Organické polovodiče používané v organických solárních panelech by mohly najít využití i v neurologii. Naznačují to pokusy na buněčných kulturách. K několik nanometrů silnému filmu z těchto molekul přiléhají neurony. Milisekundové záblesky červeného světla (660 nm) v polovodiči generují elektrický náboj, který aktivuje napěťově řízené draslíkové kanály v buněčné membráně neuronů. Vzniká akční potenciál a vzruch se šíří na sousední neurony. Červené světlo proniká poměrně hluboko do tkáně, lze si tedy představit stimulaci neuronů během rehabilitace po úrazech mozku nebo využití při úlevě od bolesti. Organický film by nahradil kovové elektrody. Na výzkumu se podíleli odborníci z brněnského CEITEC.

Schmidt T. et al.: Adv. Mater. Technol., 2022, DOI: 10.1002/admt.202101159

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...