i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Joanna Williamsová: Akademické svobody ve věku konformity (Jak čelit strachu z poznání)

 |  3. 10. 2022
 |  Vesmír 101, 649, 2022/10

Akademické svobody jsou nezbytným předpokladem pro to, aby bylo možné zpochybnit dominantní ortodoxie, aby vědění zůstalo otevřené a aby mohlo pokročit naše porozumění světu. Už od středověku bojovaly univerzity za autonomii na církvi a státu, za svobodu bádání, výzkumu, výuky i projevu. Téma zůstává navýsost důležité právě dnes, neboť jak autorka konstatuje: Omezení akademických svobod, která se objevují na univerzitách, jsou zákeřnější než legislativa vnucená zvenčí. Nejsou tak snadno rozpoznatelná a často pocházejí spíš od studentů nebo kolegů s dobrými úmysly než od přehnaně tvrdých manažerů. (p. 209) 

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Vzdělávání

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...