Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Fotosyntéza

 |  31. 5. 2021
 |  Vesmír 100, 353, 2021/6

ad Vesmír 100, 284, 2021/5

„Poučení z fotosyntézy“ dává tušit, že výzkum shluku biochemických reakcí vedoucích ke vzniku organických sloučenin, zdárně pokračuje. Dá se alespoň přibližně odhadnout, kdy se bádání dostane do stadia, které umožní „zopakovat“ fotosyntézu v laboratoři?

Vladimír Turek, Třebíč

Odpověď autora: V posledních letech již byla fotosyntéza v laboratořích zopakována, ale stále s využitím enzymatických komplexů izolovaných z rostlin (viz Vesmír 99, 321, 2020/6). Základem fotosyntézy je ovšem přeměna zářivé energie na energii chemickou na biologické (tylakoidní) membráně. Její studium je doménou biofyziků (jsem rostlinný fyziolog, byť mne právě fotosyntéza fascinuje už víc než půl století). Teprve další kroky fotosyntézy spotřebovávají makroergické sloučeniny vytvořené touto přeměnou při fixaci atmosférického oxidu uhličitého a tvorbě asimilátů (sacharidů). Vědci se v současné době snaží fotosyntézu nejen napodobit, ale metodami genového inženýrství ji zefektivnit, aby zemědělské plodiny produkovaly asimilátů více a dávaly lidem vyšší úrodu. 

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Botanika

O autorovi

Jaromír Kutík

Doc. RNDr. Jaromír Kutík, CSc., (*1948) vystudoval fyziologii rostlin na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Jako emeritus se na této fakultě věnuje zejména rostlinné cytologii.
Kutík Jaromír

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...