Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Dysbióza objevena i u rostlin

 |  1. 6. 2020
 |  Vesmír 99, 318, 2020/6

Dysbióza je termín známý především v souvislosti se střevní mikroflórou. Je to jev, kdy je rovnováha v mikroflóře (mikrobiomu) výrazně narušena. Oproti normálnímu rozložení přítomných kmenů bakterií převládnou (či ubývají) některé z nich, popřípadě je výrazně jiné i celkové množství bakterií. Profesor Sheng Yang He z Michiganské univerzity v USA se dlouhodobě zabývá studiem patosystému Arabidopsis thaliana (rostlina huseníček) a Pseudomonas syringae (bakteriální patogen). V průběhu výzkumů si všiml, že jím vytvořené mutantní rostliny huseníčku s velmi oslabenou imunitou vykazují variabilní, ale časté „symptomy podobné infekci“ (včetně chlorózy a nekrózy). Tito mutanti současně vykazovali významně vyšší množství endofytní mikroflóry. Otázkou bylo, zda za „symptomy podobným infekci“ může abnormalita v mikrobiomu, nebo je to jednoduše vliv kombinace vnesených mutací. Ve svém nejnovějším článku, publikovaném v časopise Nature, profesor He a jím vedený tým ukázali, že je to velmi pravděpodobně skutečně efekt „rozhozeného“ endofytního mikrobiomu, dysbiózy. Zároveň poukázali na to, že rostliny si nejspíš již dávno vyvinuly síť, v rámci níž existují geny nezbytné pro dobře fungující imunitu rostlin. Ty hlídají potřebnou různorodost a velikost mikrobiomu, a tím i jeho funkci při podpoře zdraví rostliny.

Chen T. et al., Nature, 2020, DOI: 10.1038/s41586-020-2185-0

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Botanika, Bakteriologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Martin Janda

Ing. Martin Janda, Ph.D., (*1987) vystudoval biochemii na VŠCHT v Praze. V současnosti se na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích zabývá interakcemi mezi rostlinami a mikroorganismy a snaží se ve více či méně příbuzných tématech vzdělávat studenty. Od roku 2022 je předsedou České společnosti experimentální biologie rostlin.
Janda Martin

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...