i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

I nobelistka se někdy utne

 |  3. 2. 2020
 |  Vesmír 99, 74, 2020/2

„Ve svém prvním s vědou souvisejícím tweetu roku 2020 musím s velkým zklamáním oznámit, že jsme stáhli náš loňský článek o enzymatické syntéze beta-laktamů. Naši práci není možné reprodukovat.“ Takto na svém twitterovém účtu oznámila Francis Arnoldová, nositelka Nobelovy ceny z roku 2018 za řízenou evoluci enzymů (Vesmír 98, 226, 2019/4), počátkem ledna skutečnost, která se žádnému vědci neoznamuje lehce. Později doplnila: „Je bolestné si to přiznat, ale zrovna tak je důležité to udělat. Omlouvám se všem. Když jsme článek podávali k publikování, byla jsem poněkud zaměstnaná a neodvedla jsem dobrou práci.“

Arnoldová byla korespondenční autorkou článku v Science, který sliboval selektivnější modifikace laktamů než stávající postupy. „Snahy zopakovat naši práci ukázaly, že enzymy nekatalyzují reakce s původně deklarovanou aktivitou a selektivitou. Pečlivé zkoumání laboratorního deníku první autorky poté odhalilo chybějící záznamy a surová data pro klíčové experimenty,“ píše Arnoldová s kolegy ve zdůvodnění svého lednového kroku (DOI: 10.1126/science.aba6100). První autorkou byla čínská postgraduální studentka Inha Cho, která v laboratoři Francis Arnoldové už nepůsobí. Vědecká komunita zareagovala povětšinou vstřícně a ocenila rychlost a upřímnost, s níž se vědkyně z Kalifornského technologického insititutu k problému postavila.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...