Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Digitalizace v nedaleké budoucnosti

 |  3. 2. 2020
 |  Vesmír 99, 69, 2020/2

Ad Vesmír 98, 659, 2019/11

Nejsem futurolog, a tak se v duchu ptám, zdali se mohu pokusit o předvídání nepříliš vzdálené budoucnosti. Zkusím to a soustředím se pouze na digitální oblast v době míru.

V současnosti se hodně mluví o digitalizaci, od které se očekává rozšíření do všech oblastí lidské činnosti. Problém vidím v zabezpečení strategických oblastí, jako je zdravotnictví, vodní hospodářství, elektrické sítě, zásobování, doprava apod. Tyto oblasti jsou ve většině případů připojeny na internet, a jsou tedy ohroženy útoky hackerů, operujících buď jednotlivě, nebo ve skupinách organizovaných nadnárodními společnostmi. Je známo, že 100% zabezpečení neexistuje, a že tedy odborníci budou muset pečlivě zvažovat, co připojit na internet a co z hlediska bezpečnosti má pracovat pouze v autonomním režimu. Varovným případem je nedávný útok na nemocnici v Benešově, který vyřadil z provozu zařízení na mnoho dní a mohl dokonce ohrozit i lidské životy na jednotce intenzivní péče. Nejnovějším případem je hackerský útok na společnost OKD, která musela přerušit těžbu ve všech dolech na Karvinsku. A co teprve dlouhodobé výpadky strategicky důležitých oblastí po útoku hackerů? Je země na tuto možnost připravena?

Další z oblastí, o kterých se často mluví, je digitalizace administrativy. Nejen politici, ale často ani IT specialisté si neuvědomují, že snaha o propojení složitých databází administrativy země a jejich zabezpečení může přinést problémy, které se nepodaří zvládnout.

Obtížně řešitelným oříškem bude i snaha o zavedení samořiditelných aut například v městské dopravě. Je možné si představit přepnutí auta do režimu autopilota na dálnici. Ale i tam může docházet k tomu, že řidič po požití alkoholu, drog anebo při telefonování využije této možnosti a přestane sledovat pohyb vozidla. Následkem bude další navýšení počtu dopravních nehod.

Otázkou tedy zůstává, zda digitalizace život vždycky zjednodušuje, anebo ho naopak komplikuje. Po čase se může ukázat, že optimismus vkládaný do digitalizace některých oblastí bude muset být korigován.

Příspěvek byl redakčně krácen a upraven.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Informatika

O autorovi

Naďa Dragounová

 

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...