i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Jak se žilo broukům v křídě?

 |  2. 11. 2020
 |  Vesmír 99, 617, 2020/11

Výpočetní tomografie odhalila morfologické detaily na těle 99 milionů let starého brouka nalezeného v barmském jantaru a umožnila jeho přesnější zařazení. Patří do nové čeledi Mysteriomorphidae, příbuzné dnešním kovaříkům (společná nadčeleď Elateroidea). O řádu brouků se odborníci donedávna domnívali, že křídu přežil bez větších ztrát. Nová čeleď, která v pozdějším fosilním záznamu chybí, spolu s dalšími podobnými nálezy naznačuje, že k úbytku broučí biodiverzity přece jen došlo – nejspíš v důsledku změn ekologických nik spojených s nástupem krytosemenných rostlin. Na výzkumu se jako jeden z korespondenčních autorů podílel Robin Kundrata z PřF Univerzity Palackého v Olomouci.

Peris D. et al.: Sci. Rep., 2020, DOI: 10.1038/s41598-020-73724-7

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Technické vědy, Entomologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...