i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Rypoši lysému svědčí vydýchaný vzduch

 |  5. 10. 2020
 |  Vesmír 99, 554, 2020/10

Člověku se dělá ve vydýchaném vzduchu s vyšším obsahem oxidu uhličitého nevolno. Rypošům lysým hrozí křeče, když se ocitnou na čerstvém povětří.

Africký hlodavec rypoš lysý (Heterocephalus glaber) je pozoruhodný v mnoha ohledech. Nevzhledné zvířátko, kterému se pro válcovité, holé tělo a řezáky vyčnívající z tlamy přezdívá „šavlozubá jitrnice“, žije v suchých oblastech východní Afriky v koloniích čítajících obvykle kolem osmdesáti jedinců. Počet členů kolonie se ale může vyšplhat až na tři stovky. Rypoši obývají systém podzemních chodeb o celkové délce až čtyři kilometry. Chodby o průměru kolem šesti centimetrů ústí do komor, které slouží rypošům jako zásobárny potravy, společné noclehárny či „toalety“. V noclehárnách spí rypoši nahloučení na jedné hromadě, aby šetřili tělesným teplem a energií.

Především v rypoších noclehárnách bývá notně vydýchaný vzduch. Má o čtvrtinu méně kyslíku, ale rypoš je na takové složení atmosféry dokonale adaptovaný. Nevadí mu, ani když obsah kyslíku ve vzduchu klesne o 75 %. Díky výjimečnému metabolismu vydrží bez újmy na zdraví plných osmnáct minut zcela bez kyslíku. Koncentrace oxidu uhličitého dosahují v prostorách rypoší kolonie skoro pět procent. To je stopětadvacetinásobek koncentrace, kterou běžně dýcháme. Jiná zvířata cítí za stejných podmínek pálení v důsledku okyselení tkání. Rypoši jsou ale k bolestivému podnětu kyselin imunní a vysoké koncentrace CO2 snášejí bez potíží.

Nyní vidíte 21 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zoologie, Fyziologie

O autorovi

Jaroslav Petr

Prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc., (*1958) vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze. Ve Výzkumném ústavu živočišné výroby v Uhříněvsi se zabývá regulací zrání savčích oocytů a přednáší na České zemědělské univerzitě v Praze. Je členem redakční rady Vesmíru.
Petr Jaroslav

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...