Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Bob Kartous: No future (Vezeme děti na parním stroji do virtuální reality?)

 |  6. 1. 2020
 |  Vesmír 99, 61, 2020/1

Nakladatelství 65. pole, Praha 2019, 246 stran, ISBN 978-80-88268-30-7

Škola nás má nějakým způsobem připravit na budoucnost. Ale kdo ví, jaká bude budoucnost za 20, 30 či 50 let? Kartouz v provokativní knize mj. říká: „Češi si se zvrácenou radostí ,zotročených‘ svým vlastním nesebevědomím volí do svého čela neodpovědné idioty, kteří jim hrají na krysařovu flétnu a vedou je do propasti střednědobého ekonomického a politického výhledu.“ Nechte se vtáhnout do dialogu s autorem, stojí to za to. „Neexistují žádné koleje do zdárné budoucnosti, které by uměly přeskočit vzdělání“ podotýká v doslovu Tomáš Sedláček.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Výchova a vzdělávání

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...