i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Nástroj indiánského tatéra

 |  1. 4. 2019
 |  Vesmír 98, 197, 2019/4

Od roku 1972 ležel v depozitáři antropologického muzea Washingtonské státní univerzity klacík ze škumpy, k němuž byly přivázány dva opunciové trny. Pochází z indiánské osady v jihovýchodním Utahu. Až nyní v něm archeologové rozpoznali nástroj určený k tetování. Je datován do let 79 až 130 n. l., což z něj činí nejstarší doklad tetování v západní části Severní Ameriky, tedy v oblasti, z níž se nedochovaly žádné mumie s tetováním, a dosud nejstarší doklad tohoto kulturního fenoménu zde byl o více než tisíc let mladší. Na uhlík bohatý pigment pokrývá koncové 2 mm ostnů, což odpovídá hloubce vpichu. Opotřebení trnů je stejné jako u trnů, s nimiž autoři výzkumu experimentálně tetovali prasečí kůži.

Gillreath-Brown A., J. Archaeol. Sci. Rep., DOI: 10.1016/j.jasrep.2019.02.015

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Antropologie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...