i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Mravenci inženýři

 |  1. 4. 2019
 |  Vesmír 98, 238, 2019/4

Lesní mravence právem považujeme za ekosystémové inženýry. Stavějí hnízda a shánějí potravu pro jejich často i milionové osazenstvo. Produkují v nich teplo a skleníkové plyny. Tím významně ovlivňují nejen samotná mraveniště, ale i jejich široké okolí (obr. 1).

Stavba průměrného hnízda o velikosti kolem jednoho metru krychlového může trvat i několik desetiletí. Ve stavbě se během této doby kumuluje ohromné množství rostlinného materiálu (až 200 kilogramů), a blízká okolí hnízd (do vzdálenosti osmi metrů) jsou tak často výrazně ochuzena o organickou hmotu. Pro rozrůstající se kolonii je také nutné sehnat dostatek potravy. Jejím hlavním zdrojem pro dospělého mravence je medovice od mšic. Část mravenčího jídelníčku tvoří i hmyzí kořist, která představuje důležitý zdroj bílkovin. Konzumují ji však téměř výlučně vyvíjející se larvy a královny kladoucí vajíčka. Aby uživili celou kolonii, jsou mravenci schopni za potravou dojít až do vzdálenosti 100 metrů od hnízda a za rok nasbírat až 16 kilogramů medovice a 25 kg hmyzí kořisti.

„V chladných oblastech a při nedostatku zdrojů mravenci raději volí kratší dobu pro vytápění hnízda, a tedy kratší reprodukční období.“

Nyní vidíte 17 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie, Entomologie

O autorovi

Veronika Jílková

Mgr. Veronika Jílková, Ph.D., (*1986) vystudovala ekologii živočichů na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity a environmentální vědy v Ústavu pro životní prostředí Univerzity Karlovy. V současné době vede Laboratoř půdní organické hmoty v Ústavu půdní biologie a biogeochemie Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích.
Jílková Veronika

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...