Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

I rostliny si všímají mastných kyselin

 |  9. 12. 2019
 |  Vesmír 98, 670, 2019/12

Každý jistě někdy slyšel pojem mastná kyselina. Přinejmenším nás zásobují informacemi o prospěšnosti takzvaných omega-3 mastných kyselin televizní reklamy, kterých si snad nejde nevšimnout.

Ukazuje se, že i rostliny si všímají mastných kyselin ve svém okolí. Byl popsán mechanismus, pomocí něhož huseníček rolní (Arabidopsis thaliana) rozeznává středně dlouhé (desetiuhlíkaté) 3-hydroxy mastné kyseliny. Zjištění takové látky spustí imunitní reakci rostliny a zvýší její obranné úsilí namířené proti bakteriálním patogenům. Bakteriální buněčná stěna obsahuje mimo jiné lipopolysacharidy, jejichž součástí jsou zmíněné mastné kyseliny. Navíc byl identifikován receptor, který dané molekuly rozpoznává a je nezbytný pro následnou aktivaci imunity. Jmenuje se LORE (lipooligosaccharide- specific reduced elicitation).

Také rostliny tedy mohou vnímat své mikrobiální návštěvníky pomocí málo komplexních mikrobiálních metabolitů. Činí tak prostřednictvím receptorů na povrchu svých buněk.

Kutschera A. et al., Science, DOI: 10.1126/science.aau1279

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie, Botanika
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Martin Janda

Ing. Martin Janda, Ph.D., (*1987) vystudoval biochemii na VŠCHT v Praze. V současnosti se na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích zabývá interakcemi mezi rostlinami a mikroorganismy a snaží se ve více či méně příbuzných tématech vzdělávat studenty. Od roku 2022 je předsedou České společnosti experimentální biologie rostlin.
Janda Martin

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...