Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Oteplování a rostlinná imunita

 |  11. 11. 2019
 |  Vesmír 98, 610, 2019/11

I přes tvrzení našeho bývalého pana prezidenta se Země otepluje, a to o 1,9 °C od roku 1880 (https://climate.nasa.gov). Tento fakt je díky jednoduchému experimentu měření teploty v čase celkem jasně průkazný. My s ním pracujeme a předmětem našeho bádání je vliv zvýšené teploty na rostlinnou imunitu. Také nás zajímá, jak zvýšená teplota ovlivňuje odolnost rostlin při napadení patogeny. Ukazuje se, že potlačuje signální dráhu kyseliny salicylové, která je významnou molekulou při obranných reakcích rostlin (více o kyselině salicylové viz Vesmír 98, 454, 2019/7).

V našem článku jsme ukázali, že dokonce i krátkodobé vystavení rostlin vysokým teplotám (45 minut 42 °C či 2 hodiny 37 °C) způsobí, že rostlina potlačí své imunitní reakce. Toto potlačení není úplně krátkodobé, a i když se rostliny po teplotním šoku navrátí zpět do normální teploty (22 °C), minimálně ještě jeden den jsou náchylnější k napadení bakteriálním patogenem. Je tedy zjevné, že nejen dlouhodobé, ale i krátkodobé vystavení vyšším teplotám má na rostlinný imunitní systém významný inhibiční efekt. Podle nás je nutno se této tematice dále věnovat, abychom pochopili, jakým způsobem k potlačení imunity dochází a jaké konsekvence může mít. I s ohledem ke globálnímu oteplování jsou tyto znalosti důležité pro případné snížení následků náchylnosti zemědělských plodin vůči chorobám za vyšších teplot.

Janda M. et al., Molecular Plant Pathology, DOI: 10.1111/mpp.12799

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie, Botanika
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Martin Janda

Ing. Martin Janda, Ph.D., (*1987) vystudoval biochemii na VŠCHT v Praze. V současnosti se na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích zabývá interakcemi mezi rostlinami a mikroorganismy a snaží se ve více či méně příbuzných tématech vzdělávat studenty. Od roku 2022 je předsedou České společnosti experimentální biologie rostlin.
Janda Martin

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...