Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Mikrobi a předvídání fenotypu rostlin

 |  3. 9. 2018
 |  Vesmír 97, 493, 2018/9

Mikrobi ovlivňují vývoj a zdraví hostitele – negativně (patogeni) i pozitivně (symbionti). V současné době se výzkum mikrobiomu těší velkému zájmu nejen u lidí, ale i u rostlin, u nichž prim hraje studium mikrobiomu půdního obklopujícího rostlinné kořeny. Autoři nedávno vyšlého článku představili novou metodu navrhování bakteriálních společenstev, která budou schopna předvídatelně ovlivňovat rostlinný fenotyp. Zaměřili se na studium stresu (fenotypu) spojeného s nedostatkem fosfátu a postupovali v několika krocích. Nejprve charakterizovali z půdy izolované bakteriální kmeny in vitro, a sice jejich růst v přítomnosti výpotků rostliny, která byla vystavena různým koncentracím fosfátu. Současně popsali interakci rostliny s jednotlivými bakteriálními kmeny (bylo jich 183), kdy měřili obsah fosfátu v listech. Následovalo rozdělení jednotlivých bakteriálních kmenů do bloků podle jejich efektu, následné vystavení rostlin různým kombinacím bloků těchto bakteriálních kmenů a sledování rostlinného fenotypu z hlediska chování při nedostatku fosfátu. Na základě těchto dat zkusili autoři vytvořit nová „syntetická“ společenství bakterií a předpovědět výsledný fenotyp rostlin, které byly těmto bakteriím vystaveny za různých koncentrací fosfátu. Díky navrženým bakteriálním společenstvím byli vědci schopni předvídat fenotyp rostliny. Výzkum mikrobiomu a jeho interakce s rostlinami by mohl mít nesmírný potenciál pro zemědělství.

Herrera P. S., PLoS Biol. e2003962; DOI: 10.1371/journal.pbio.2003962

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mikrobiologie
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Martin Janda

Ing. Martin Janda, Ph.D., (*1987) vystudoval biochemii na VŠCHT v Praze. V současnosti se na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích zabývá interakcemi mezi rostlinami a mikroorganismy a snaží se ve více či méně příbuzných tématech vzdělávat studenty. Od roku 2022 je předsedou České společnosti experimentální biologie rostlin.
Janda Martin

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...