Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Francouzi odmítají Springeru platit více

4. 6. 2018
 |  Vesmír 97, 334, 2018/6

Francouzské vědecké instituce nechtějí prodloužit smlouvu s nakladatelstvím Springer. Situace je téměř totožná s nedávným děním v Německu, kde organizace Project DEAL, která zastupuje německé výzkumné instituce, po dlouhých jednáních zatím neprodloužila smlouvu s nakladatelstvím Elsevier (Vesmír 96, 683, 2017/12). To ale stále nezrušilo jejich přístup ke službám, které jim poskytovalo. Ve Francii se organizace vyjednávající za více než 250 vědeckých institucí a knihoven jmenuje Couperin. Postupně přibývá článků publikovaných na bázi otevřeného přístupu, a podle Couperinu by tak měla klesat cena služeb nakladatelství. Místo toho ale Springer požaduje naopak mírné zvýšení cen.

Stejně jako v Německu nakladatelství údajně čeká na to, jak se vyvinou jednání o novém kontraktu. Francouzští výzkumníci mají k publikacím nadále přístup. Více než 2 000 jich už v petici podpořilo postup Couperinu. Nebojí se ani situace, kdy by definitivně přišli o přístup do Springeru. Existuje podle nich mnoho jiných způsobů, jak se k potřebnému materiálu dostat – institucionální depozitáře, sociální sítě nebo přímá žádost u autora publikace.

Springer to staví do nezáviděníhodné situace. Podle informací Couperinu pro něho znamená neuzavření smlouvy každoroční ztrátu 5 milionů eur. Především se ale ozývají nespokojené hlasy i z ostatních zemí a nelze vyloučit, že i vědci z dalších zemí se zachovají podobně jako ti ve Francii nebo v Německu.

Vědavýzkum.cz (NS)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost
RUBRIKA: Zákulisí

Doporučujeme

Genová terapie ALS : jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS : jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...