Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Smráká se ve školství?

 |  2. 5. 2018
 |  Vesmír 97, 261, 2018/5

Ad vesmir.cz (bit.ly/2EknW9A)

[…] Co se týče mizerné výuky, tak jedním z nejhorších způsobů pro zkoušení studentů je zkoušení písemné. To proto, že ústní zkoušení je mnohem univerzálnější a klade na studenta daleko větší nároky. Navíc si studenti často testy pamatují a sepisují, dále si je předávají a je to pak nanic. Ano, písemky jsou rychlé na opravu, ale úroveň studentů se pak mnohem rychleji snižuje, když ví, že na většinu předmětů se nemusí připravovat, protože se už dávno naučili jednotlivé verze testů. Ptám se sám sebe, co za pedagoga zkouší písemně a vše oznamuje otrocky dopředu, to je prostě neuvěřitelný amatérismus a laxní přistup ke vzdělávání. Naštěstí jsem měl vždycky profesory, kteří když už byl test písemný, minimální hranice byla 70 % a při nerozhodném výsledku se dozkušovalo ústně. […]

Petr Anderson (Příspěvek byl redakčně zkrácen a jazykově upraven.)

Výborný a otevřený rozhovor. Dokud bude fungovat zneužívání systému financování, plagiátorství a pochybná zaměření výzkumných záměrů a sami VŠ pedagogové nebudou mít morální zábrany takto pracovat, jak mají mít potom nějakou motivaci a morální hodnoty studenti?

Markéta Hendrichová

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé

O autorech

Petr Anderson

Markéta Hendrichová

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...