Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Metan z plastů

 |  13. 7. 2017
 |  Vesmír 96, 377, 2017/7

V pracovním sešitě chemie pro 9. ročník jsem si přečetla: „Metan vzniká rozkladem plastů.“ Žáci mají odpovědět, zda je to pravda˝, nebo není. Zajímá mne, jestli je možné, aby metan z plastických hmot vznikl, a když ano, za jakých podmínek?

Dana Krausová

  

Na váš dotaz je možno odpovědět kladně. Metan se tvoří jako jeden z plynných produktů při tepelném rozkladu (pyrolýze) plastů. Podíl metanu ve vznikající směsi plynů závisí na složení výchozí směsi zpracovávaných plastů a na podmínkách reakce (teplotě, plynném prostředí, katalyzátorech, uspořádání reaktoru – jednostupňovém nebo dvoustupňovém). Například studie z loňského roku,1) která porovnávala produkty pyrolýzy vysokohustotního polyetylenu (HDPE) za různých podmínek (v prostředí oxidu uhličitého nebo dusíku, jednostupňového reaktoru proti dvoustupňovému, provedení bez katalýzy proti provedení katalyzovanému dvěma různými katalyzátory), zjistila podíl metanu ve výsledné směsi plynů od 1,37 po 45 objemových procent.

Jiná studie2) zkoumala termosety – plasty, které působením tepla nevratně ztuhnou – používané při izolaci kabelů. Pyrolýzou tohoto materiálu vzniká mezi 10 a 13 % metanu.

Plyny získané zmíněnými kontrolovanými postupy (vedle metanu je to také plynný vodík a oxid uhelnatý) se mohou využívat pro energetické účely jako paliva, jejichž hořením vznikají již přijatelné produkty (voda, oxid uhličitý).

Jako pedagog jsem ovšem toho názoru, že u pracovních sešitů pro základní školy by měla být správná odpověď dohledatelná už v příslušné učebnici, ke které byl pracovní sešit vydán.3)

Oldřich Lapčík

Poznámky

1) Saad J. M. et al., Journal of Analytical and Applied Pyrolysis, 2015, DOI: 10.1016/j.jaap.2014.09.027

2) Ongen A. et al. Clean Techn. Environ. Policy, 2016, DOI: 10.1007/s10098-015-1071-1

3) Dle sdělení tazatelky D. Krausové k zmíněným pracovním sešitům učebnice dosud vydána nebyla.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Chemie

O autorech

Oldřich Lapčík

Dana Krausová

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...