Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

40 %

 |  13. 7. 2017
 |  Vesmír 96, 380, 2017/7

Celosvětově vzácná, ale na východě Afriky relativně hojná strukturní změna lidského čtvrtého chromozomu snižuje riziko těžkého průběhu malárie o 40 %. Pomocí rozsáhlé genomové analýzy to zjistili britští vědci ve spolupráci s africkými kolegy.

Identifikovali řadu strukturních variant části chromozomu obsahující geny pro glykoforin – membránový protein červených krvinek, na který se váže původce malárie Plasmodium falciparum. Jedna z variant, DUP4, vzniklá několika duplikacemi a delecemi DNA, vede k tvorbě hybridního glykoforinu (kombinujícího dvě běžné varianty tohoto proteinu). Buď přímo změněná podoba glykoforinu, nebo související jiné uspořádání buněčné membrány zřejmě ztěžuje parazitovi pronikání do krvinek. Data naznačují, že u homozygotů by efekt mohl být dvojnásobný, ale malý vzorek to neumožňuje tvrdit s jistotou.

Leffler E. M. et al., Science, DOI: 10.1126/science.aam6393

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Genetika
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...