Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

I huseníček si hladinu glukózy hlídá

 |  9. 3. 2017
 |  Vesmír 96, 126, 2017/3

Je dobře známo, že člověk si přísně hlídá hladinu glukózy v krvi˝, a pokud se mu to nedaří, dochází k závažným onemocněním, jakými jsou hypo- či hyperglykemie. Ukázalo se, že i rostliny (konkrétně modelová rostlina huseníček rolní) si přísně regulují hladinu glukózy v mezibuněčném prostoru (apoplastu). Byl popsán glukózový transportér STP13, který umožňuje přenos glukózy z apoplastu do buňky. Zajímavé je, že glukóza v apoplastu je žádaná bakteriemi, které rostlinu napadají. Přenos glukózy z apoplastu do buňky je tudíž důležitý i jako prevence či reakce na bakteriální infekci. Ukázalo se, že v případě, kdy huseníčku glukózový transportér STP13 chybí, je huseníček výrazně náchylnější k bakteriálnímu napadení. Toto zjištění je dalším kamínkem v mozaice rostlinné imunity, tedy co vše si musí rostlina hlídat, aby byla úspěšná v obraně při napadení patogeny.

Kohji Yamada et al., Science, DOI: 10.1126/science.aah5692

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Martin Janda

Ing. Martin Janda, Ph.D., (*1987) vystudoval biochemii na VŠCHT v Praze. V současnosti se na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích zabývá interakcemi mezi rostlinami a mikroorganismy a snaží se ve více či méně příbuzných tématech vzdělávat studenty. Od roku 2022 je předsedou České společnosti experimentální biologie rostlin.
Janda Martin

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...