i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Za sluncem!

 |  2. 10. 2017
 |  Vesmír 96, 544, 2017/10

Toto není slogan poutající na letní dovolenou. Zde bych chtěl upozornit na práci zabývající se popisem, proč se slunečnice (Heliathus annus) otáčejí za sluncem.

Ačkoliv to, že slunečnice v průběhu dne kopíruje pohyb slunce (tzv. heliotropismus) po obloze, ví většina lidí, důvod, proč tomu tak je, není zdaleka zřejmý.

Slunečnice nejenže se otáčí za dne z východu na západ, ale v noci se navrací zpět pohledem k východu v očekávání východu slunce. Intuitivně by se dalo předpokládat, že se vrátí do „rovné“ polohy, nebo zůstane natočena na západ, když jí ve tmě nepřichází z východu žádný signál v podobě světla.

To, že se slunečnice „automaticky“ navrací k východu, ukazuje na zásadní vliv cirkadiánního rytmu. Zároveň se ukázalo, že na otáčení za sluncem má zásadní vliv růst stonku. Slunečnice, které mají růstový defekt, nejsou schopny otáčení, což souvisí s faktem, že otáčení je devízou mladých slunečnic.

Nyní vidíte 44 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie, Botanika
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Martin Janda

Ing. Martin Janda, Ph.D., (*1987) vystudoval biochemii na VŠCHT v Praze. V současnosti se na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích zabývá interakcemi mezi rostlinami a mikroorganismy a snaží se ve více či méně příbuzných tématech vzdělávat studenty. Od roku 2022 je předsedou České společnosti experimentální biologie rostlin.
Janda Martin

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...