Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Hledáme kosmonauty pro let k asteroidu

 |  4. 5. 2015
 |  Vesmír 94, 253, 2015/5

Už jen do 15. května čekáme na přihlášky do Expedice vesmír. Třetí ročník oblíbené soutěže, která dětem umožňuje prožít situace, jaké zažívají kosmonauti při reálném letu do vesmíru, odstartovala 8. dubna. Nabízí budoucím „kosmonautům“ ve věku 10 až 15 let dobrodružství, ale i setkání se špičkovými vědci, kosmonautem, možnost ovládat zařízení, o nichž si jejich rodiče mohli nechat jen zdát a hlavně – letenku na palubu letadla, které je dostane do skutečného stavu beztíže.

Finalista Expedice vesmír projde výcvikem, který ho připraví na simulovaný let k asteroidu, který se má srazit v roce 2045 se Zemí. Posádka bude mít za úkol odklonit asteroid z jeho původní dráhy a tím Zemi před apokalyptickou událostí ochránit. Situace sice hypotetická, avšak v budoucnosti reálně možná. Vědci a technici přemítají, jak by bylo možno se s podobnou výzvou pro lidstvo vypořádat. Za předpokladu, že bychom se o hrozící srážce dozvěděli s podobným časovým předstihem, s jakým uvažuje scénář letošní Expedice vesmír, je možno využít stejných prostředků, jaké s sebou do vesmíru povezou děti.

Na palubě rakety bude extrémně výkonný laser, který posádka zamíří na vybrané místo asteroidu. Energie laseru způsobí odpařování povrchu asteroidu, čímž vznikne reaktivní tah, který bude na těleso asteroidu po dlouhou dobu působit jako malý raketový motor. Z předchozích vědeckých studií se ukazuje, že nejvýhodnější je takto do asteroidu „šťouchat“ v době, kdy je nejdále od Slunce (v tzv. odsluní). Jeho dráhu tak lze časem opravit o několik desítek tisíc kilometrů tak, aby k nevyhnutelné srážce nedošlo. Expedice vesmír tak dětem na (prozatím) fiktivním příběhu vysvětlí reálné fyzikální zákony a naučí je mnoho dalšího nad rámec vědy, s níž se setkají – komunikační a sociální dovednosti, zvládání krizových situací apod.

Expedici vesmír pořádají časopis Vesmír, spolu s Fyzikálním ústavem Akademie věd. Celá akce se koná v roce, kdy bude v Dolních Břežanech u Prahy otevřeno centrum s nejvýkonnějším laserem světa – ELI Beamlines. Toto centrum patří k fyzikálnímu ústavu a je spolupořadatelem projektu Expedice, stejně jako centrum HiLASE, které se zabývá vývojem nejmodernějších laserů světa pro potřeby průmyslu.

Hlavním partnerem projektu je stavební společnost Metrostav, partnery pak společnost VCES a Mezinárodní rok světla.

Přihlášky do expedice a všechny důležité informace k ní jsou na stránce expedice.vesmir.cz.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Astronomie a kosmologie

O autorovi

Marek Janáč

Marek Janáč (* 1971) je publicista, rozhlasový a televizní dokumentarista, autor dvou knih a osmi CD s populárně-vědeckou tematikou. Za svou tvorbu získal řadu ocenění na domácích i mezinárodních festivalech. Popularizaci vědy považuje za dílo na úrovni jazykového překladu básně. Jeho ideálem je – na rozdíl od bonmotu srovnávajícího dobrý překlad s ženou – překlad věrný i krásný zároveň.
Janáč Marek

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...