Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Jak mají být dlouhé řasy?

 |  30. 3. 2015
 |  Vesmír 94, 191, 2015/4

V lidské společnosti jsou dlouhé řasy vnímány (alespoň u žen) jako estetická záležitost – natolik, že existují různé řasenky, prodlužovače řas, umělé řasy ap. Původní smysl dlouhých  chlupů okolo očí je však jiný: mají chránit oko před prachem a zamezit nadměrnému vysychání. Ukazuje se, že tyto praktické funkce nejlépe plní řasy, které mají délku asi jedné třetiny šířky oka.

David Hu a jeho kolegové z Georgijské techniky v Atlantě měřili délku řas 22 savčích druhů. Modely jejich očí pak testovali ve větrném tunelu. Zjistili, že řasy kratší než třetina šířky oka již nedokáží efektivně bránit proudícímu vzduchu, aby pronikl k očnímu povrchu. Delší řasy naopak vytvářejí kanál, který proud vzduchu do oka doslova vede. (J. R. Soc. Interface, DOI: 10.1098/rsif.2014.1294)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Pavel Hošek

Mgr. Pavel Hošek (*1968) vystudoval parazitologii a entomologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Spolupracuje na projektu expedice LEMURIA, který mimo jiné vyústil do mnoha cest na Madagaskar. Zajímá se o vše, co s Madagaskarem souvisí. Z malgaštiny a dalších jazyků přeložil tradiční merinskou poezii (Dotek prolétajícího motýla, 2003) a madagaskarské mýty, legendy a pohádky (Rohatý král, 2003). Napsal také Dějiny Madagaskaru (2011).
Hošek Pavel

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...