Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Pikoherbivoři, průhledné krávy oceánů

 |  2. 3. 2015
 |  Vesmír 94, 145, 2015/3

Je stále ještě možné objevit v ekologii novou Ameriku? Japonským vědcům se to poměrně nedávno podařilo na poli světových vodních ekosystémů.

Díky moderním metodám molekulární biologie1) se ukázalo, že celou polovinu primární produkce oceánů tvoří pikoplanktonní sinice a řasy (Vesmír 73, 708, 1994/12). Do té doby byly pro nás neviditelné. Jejich rozměry nepřesahují 3 μm, a tím jsou na samé hranici rozlišitelnosti optické mikroskopie. Příslovečné hledání jehly v kupce sena se pro mnohé vědce změnilo na hledání pikoplanktonu v oceánu. Kokální sinice, které obývají většiny vod všech oceánů, patří do rodů ProchlorococcusSynechococcus. Mezi pikoplanktonní eukaryota – řasy – patří vůbec nejmenší známé volně žijící eukaryotní organismy (např. kosmopolitní mořská zelená řasa Ostreococcus tauri, viz Vesmír 73, 708, 1994/12). Dohromady představují více než 75 % celkové primární produkce vodních ekosystémů. V potravním řetězci jsou nepostradatelné, podobně jako i v ukládání oxidu uhličitého nebo produkci kyslíku.

Nyní vidíte 9 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Jana Pilátová

Bc. Jana Pilátová (*1990) studuje protistologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze, kde se zabývá sladkovodními i mořskými mikroskopickými řasami a jejich metabolismem.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...