Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Želatinové oblečení

 |  5. 11. 2015
 |  Vesmír 94, 599, 2015/11

Víte, že z materiálu, z něhož jsou vyrobeni gumoví medvídci, lze vyrobit tkaninu na oblečení? Želatina je podstatnou složkou gumových medvídků. Získává se z živočišných zbytků a tvoří ji ve vodě rozpustná směs bílkovin, která může vytvořit gel. Vyrobit z takového materiálu vlákno se zdá nemožné, ale chemikům ze švýcarské Spolkové vysoké technické školy v Curychu (ETH Zürich) se to podařilo. Pomocí ethylenglykol-diglycidyl-etheru spojili proteinové molekuly želatiny do silnějších svazků a následným působením par formaldehydu z nich vytvořili jemná a ve vodě nerozpustná vlákna (Materials Lett. 62, 3656, 2008). Po impregnaci lanolinem lze z vláken tkát látku (Txchnologist, June 30th, 2015). Želatina je do značné míry odpadním produktem živočišné výroby a v současné době, kdy řada spotřebitelů dává přednost produktům z obnovitelných zdrojů, mohla by želatinová vlákna najít své uplatnění.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Technické vědy
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...