Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Vysadit tapíry na Borneo?

 |  5. 11. 2015
 |  Vesmír 94, 598, 2015/11

Tapíři jsou učebnicovým příkladem vikariantního rozšíření (původní souvislý areál se rozpadl na několik areálů menších) – na konci třetihor se vyskytovali v mnoha oblastech Eurasie a Severní Ameriky, po vymírání zůstali jen v jihovýchodní Asii a pak ve Střední a Jižní Americe (takových případů JV Asie vs. Amerika bychom našli více – třeba aligátoři, velemloci). V průběhu pleistocénu bychom na velkého tapíra čabrakového mohli kromě dnes obývaného Malajského poloostrova a Sumatry narazit na Jávě, Borneu, v celé Indočíně a velké části Číny. Na Borneu se určitě vyskytovali před 45 tisíci lety, ale několik údajů naznačuje zajímavou možnost přežívání tapírů do 19. a snad dokonce začátku 20. století, patrně ve formě jen trošku menší (taxonomicky neodlišitelné jako poddruh nebo druh), než je současný tapír čabrakový. Pokud se v posledních letech uvažuje o založení dalších záložních populací tapíra čabrakového, některým zoologům se Borneo v kontextu zde zmiňovaných údajů jeví jako dobrá volba. (Int. J. Osteoarch. 19, 491–507, 2009 a Integrative Zoology 8, 95–120, 2013)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zoologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jan Robovský

RNDr. Jan Robovský, Ph.D., (*1980) se na Přírodovědecké falkultě JU věnuje evoluci savců a jejich ochraně. Od roku 2011 je externím vědeckým pracovníkem Zoo Liberec.
Robovský Jan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...