Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Čtvernožcovo první nadechnutí

 |  8. 1. 2015
 |  Vesmír 94, 15, 2015/1

Kromě toho, že jsou bichiři poměrně zajímavými chovanci akvárií, jsou také vyhledávaným druhem pro bádání o původu prvních tetrapodů. Přestože sami jsou dnes řazeni na samou bázi paprskoploutvých ryb, sdílí mnohé znaky tělesné stavby právě s čtvernožci a jejich nehojným příbuzenstvem – latimériemi a bahníky. Obývají mělké a na kyslík chudé mokřady v povodí velkých afrických řek, kde skrytě vyčkávají na svou kořist, již bleskurychle přepadají ze zálohy. Autoři nedávno zveřejněného článku (Nature Communications, doi: 10.1038/ncomms4022) se rozhodli za pomoci vysokorychlostní kamery a dalších moderních vymožeností objasnit, jak tyto prazvláštní ryby přijímají atmosférický kyslík, kterým si kompenzují nedostatek toho rozpuštěného. Hned na počátku můžeme trochu jízlivě podotknout, že šli tak trochu s kanonem na vrabce.

Nyní vidíte 27 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Evoluční biologie
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Martin Minařík

Mgr. Martin Minařík (*1987) vystudoval zoologii obratlovců na PřF UK v Praze. Jako doktorand na katedře zoologie se v současné době věnuje studiu evoluce a morfogeneze hlavových struktur obratlovců, ve volném čase pak především herpetologii.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...