Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Bixa orellana, americký šafrán nové doby

 |  13. 3. 2014
 |  Vesmír 93, 160, 2014/3

Jedním ze známějších druhů amazonských dřevin je Bixa orellana1) (oreláník barvířský, achiote, annatto) patřící do čeledi Bixaceae (oreláníkovité). Je to keř či malý strom, který dorůstá maximálně do výšky 10 m. V době tvorby plodů je oreláník doslova obsypán červenými (až našedivělými) štětinatými tobolkami ve tvaru srdce. Každá tobolka obsahuje semínka, jež jsou pokryta načervenalým míškem a právě díky němu se stal oreláník oblíbený po celém světě. Pěstuje se zejména ve své domovině v Jižní Americe a přilehlých oblastech, kde je často užíván v potravinářství a běžně se prodává na trzích ve formě prášku nebo pasty. Své nové místo si však Bixa našla i v Keni, Angole, Indii a jihovýchodních asijských zemích. Objem světové roční produkce je odhadován na 10 tisíc tun.

Vnímavý spotřebitel si jistě povšiml, že některé běžně dostupné potraviny (margarín, sýry, popcorn či párky) mají lehce nažloutlou až oranžovou barvu (někdy dokonce i nahnědlou). Tu vybraným potravinám propůjčují produkty z míšku oreláníku, které se v evropském potravinářském průmyslu používají pod kódem E160b.2) Hlavní barevnou složkou míšku jsou karotenoidy bixin a norbixin.3) Dle způsobu zpracování se jejich podíl v konečném produktu liší. Zjednodušeně řečeno existují tři podskupiny tohoto „éčka“: v tuku rozpustná frakce extraktu označovaná jako bixin, ve vodě rozpustná frakce norbixin a jejich směs annato. Přestože E160b je směs přírodních látek, bylo zjištěno, že jejich nadměrná konzumace může mít nežádoucí účinky (bolesti hlavy a podrážděnost u dětí, u dospělých pak alergickou reakci). Tyto jevy jsou však velice vzácné, a tak se i nadále barviva z oreláníku přidávají do potravinových výrobků, především s cílem zapůsobit na zákazníkovu psychiku. Většina zákazníků si totiž vybírá potraviny podle vzhledu, a tak je oreláníkové barvivo (zne)užíváno k navození pocitu kvality.

Nyní vidíte 30 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Botanika

O autorech

Lukáš Huml

Jan Tauchen

Ludvík Bortl

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...