Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Zvířata reagují na blížící se pohromy

 Ad Vesmír 92, 688, 2013/12
 |  13. 2. 2014
 |  Vesmír 93, 65, 2014/2

Mám jeden zážiteček s cikádami. Sice je to už hodně let, ale dodnes mi to jasně utkvělo v paměti. V r. 1997 jsem byla na stáži v Řecku a poslézejsem odjela k přátelům nedaleko městečka Gargaliani na jihozápadním Peloponésu. Byl začátek srpna, pobývali jsme v domku v olivovém háji asi 200 metrů od pobřeží.

Bylo už k půlnoci a já si šla lehnout. Známí ještě seděli na terase a povídali si. Už jsem byla v jakémsi polospánku, když náhle přestaly cvrčet cikády a nastalo zvláštní ticho. Napůl jsem se probrala, byl to velký nezvyk, cikády většinou zmlknou až mnohem později, kdy už člověk dávno spí a nevnímá je. Asi deset minut poté se pode mnou pohnula postel (jako by ji někdo šoupl sem a tam), byl to masivní dřevěný kus nábytku, s nímž jeden člověk sám nepohnul.

V polospánku jsem nevěděla, zda se mi to nezdálo, ale probrala jsem se a vyběhla na terasu, kde se mi řečtí přátelé velmi smáli. Prý čekali, jestli přilítnu. Dověděla jsem se, že šlo o jedno z desítek malých zemětřesení (během roku jich prý bývá kolem stovky), která jsou na jižním Peloponésu běžná. Cikády se nedlouho po otřesu (opět zhruba za deset minut) pustily zase do zpěvu a vše se vrátilo do svých kolejí.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zoologie

O autorovi

Rita Lyons Kindlerová

 

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...