Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Prozradí nám čajové pytlíky více o globálním oteplování?

 |  13. 2. 2014
 |  Vesmír 93, 71, 2014/2

V terestrických půdách se nachází přibližně trojnásobek uhlíku než v celé atmosféře naší planety. Uhlík se ve formě plynného oxidu uhličitého CO2 do atmosféry dostává z půdy díky rozkladu organické hmoty. Tento rozklad je zapříčiněn zejména činností mikrobiálních půdních společenstev a je ovlivněn také řadou dalších faktorů, kterými jsou zejména teplota, vlhkost, dostupnost živin atd. Právě teplota je pak důležitým faktorem ve vztahu ke globálnímu oteplování. Obecně platí, že rozklad organické hmoty je rychlejší v teplejších oblastech. Tím pádem se zrychluje se zvyšující se teplotou také množství uvolňovaného CO2.

K měření charakteristik dekompozice organické hmoty v půdě lze použít metody tzv. opadových sáčků (litter bags). Prakticky jde o sáčky vyrobené z velmi jemného nylonového síta, které propustí do vnitřního prostoru pouze mikroorganismy. Sáčky jsou naplněny přesně stanoveným množstvím biomasy, vesměs listovým opadem určitého druhu rostlin. Na přesně stanovenou dobu se ukládají do půdy. Z rozdílu hmotnosti před a po provedení experimentu lze zjistit množství biomasy, které bylo rozloženo. Rovněž se pomocí laboratorních metod stanovují i některé další charakteristiky mikrobiálního společenstva.

Nyní vidíte 35 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie a životní prostředí
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Jaroslav Kukla

Mgr. Jaroslav Kukla, Ph.D. (*1986) vystudoval ochranu životního prostředí na Přírodovědecké fakultě UK v Praze, kde v současné době působí jako vedoucí laboratoře. Zabývá se využitím metod analytické chemie v biologii a životním prostředí, zejména pak analýzou stabilních izotopů.
Kukla Jaroslav

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...