Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

O myších a lidech – tentokrát v rodičovské roli

 |  11. 7. 2013
 |  Vesmír 92, 389, 2013/7

Poznatky o neuroplasticitě zásadním způsobem mění náš pohled na vývoj, stavbu a práci mozku.1) Víme, že neurony nejen zanikají, ale že se také rodí. Rozumní badatelé už zvolna přestávají zápolit na kolbišti problematiky nature or nurture a před nekompromisní vylučovací spojkou „nebo“ dávají přednost mnohem pravděpodobnější slučovací spojce „a“.

Je jasné, že časné životní zážitky, počínaje kvalitou připoutávací vazby a konče zraňujícími zkušenostmi, mají výrazný vliv na celý další vývoj jedince.2)

Traumatické prožitky prokazatelně zvyšují náchylnost k psychosociální maladaptaci a neuropsychiatrickým poruchám, zatímco pozitivní a obohacující zkušenosti zvyšují odolnost jak proti psychosociálním, tak proti biologickým stresorům. Výzvou pro výzkum jsou pak otázky transgeneračního přenosu získaných vlastností. Behaviorální fenotypy a s nimi spojené změny plasticity vycházející z raných životních zkušeností mohou být sexuálně dimorfické a mohou být předávány transgeneračně.3)

Další pokrok je možné vidět v tom, že vědci jsou konečně ochotni připustit, že samičky jsou přece jen poněkud jiná stvoření než samci, a rodí se naděje, že se tato myšlenka uchytí též v praxi, bohudík třeba i v takovém oboru, jakým je klinická medicína.4)

Nyní vidíte 28 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Radkin Honzák

MUDr. Radkin Honzák, CSc., (*1939) vystudoval Fakultu všeobecného lékařství UK v Praze. Působí v Ústavu všeobecného lékařství 1. lékařské fakulty UK a v psychiatrické ambulanci Institutu klinické a experimentální medicíny. Vydal mj. knihy Jak přežít léčení, Jak žít a vyhnout se syndromu vyhoření, Psychosomatická prvouka, Čas psychopatů.
Honzák Radkin

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...