Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Bezpečnější metoda přípravy antiséra proti kousnutí pavouky rodu Loxosceles

 |  11. 7. 2013
 |  Vesmír 92, 383, 2013/7

Sotva několik dnů poté, co byla ohlášena smrt kytaristy a zakládajícího člena thrashmetalové kapely Slayer Jeffa Hannemana jako následek kousnutí pavoukem rodu Loxosceles, objevila se informace brazilských vědců o tom, že našli metodu, jak zlepšit přípravu protijedu.

Malí pavouci rodu Loxosceles (české jméno koutníci) jsou obávanými tvory. Jejich kousnutí je velmi bolestivé a způsobuje nekrózu měkkých tkání v místě a okolí kousnutí. Takto vzniklé rány se špatně hojí a bývají místem vstupu sekundární infekce. Pokud je kousnutí na končetině, je často nutné ji amputovat. V Brazílii pokoušou tito pavouci každoročně kolem 7000 lidí, z nichž 1,5 % umírá na akutní selhání ledvin.

Protijed (antidotum), antisérum proti kousnutí pavoukem rodu Loxosceles se vyrábí imunizací koní. Zvířatům se injekčně aplikuje jed extrahovaný z pavouka, což stimuluje zvířata k produkci protilátek. U koní se však často objevují bolestivé reakce na podání jedu, nekrotizace tkání a zvířata velmi trpí.

Nyní vidíte 40 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...