Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Boj mezi komáry

 |  6. 6. 2013
 |  Vesmír 92, 322, 2013/6

Komár druhu Aëdes aegypti přenáší ve Spojených státech (ale i jinde) žlutou zimnici. V osmdesátých letech se po jihozápadě USA začal šířit asijský komár Aëdes albopictus. Tento invazní druh používá při kontaktu se „starousedlíkem“ zajímavou kompetiční strategii. Samci invazního druhu se páří se samicemi druhu původního a znemožní jim mít potomstvo.

Uzavřeme-li samice A. aegypti se samci A. albopictus do boxů a sledujeme průběh inseminace, ukáže se, že samice z oblastí, kde oba druhy žijí pospolu již více než 20 let, jsou inseminovány s menší pravděpodobností než ty z území čerstvě obsazených nově příchozím druhem. I přes tuto jistou rezistenci či obranu vůči „útokům“ invazního druhu by se schopnosti samců A. albopictus dalo využít v boji s přenašečem žluté zimnice.

PNAS; DOI: 10.1073/pnas.1219599110

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Parazitologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Pavel Hošek

Mgr. Pavel Hošek (*1968) vystudoval parazitologii a entomologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Spolupracuje na projektu expedice LEMURIA, který mimo jiné vyústil do mnoha cest na Madagaskar. Zajímá se o vše, co s Madagaskarem souvisí. Z malgaštiny a dalších jazyků přeložil tradiční merinskou poezii (Dotek prolétajícího motýla, 2003) a madagaskarské mýty, legendy a pohádky (Rohatý král, 2003). Napsal také Dějiny Madagaskaru (2011).
Hošek Pavel

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...