Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Stročkovec kyjovitý

 |  3. 5. 2013
 |  Vesmír 92, 283, 2013/5

Stročkovec kyjovitý (Gomphus clavatus) je jedlá houba z čeledi stročkovcovitých (Gomphaceae), řazená do samostatného rodu Gomphus.

Plodnice tvarem připomínají lišky (Cantharellus), ale genetická analýza ukázala, že mají blíže k hadovkám (Phallus), kuřátkům (Ramaria) či hvězdovkám (Gaestrum). Tyto houby obvykle tvoří robustní a masité plodnice ve tvaru vázy s vrásčitými vnějšími plochami. Na rozdíl od lišek mají na povrchu plodnic velké hrubé šupiny a jejich stonky se spojují a vytváří srostlice. Pod mikroskopem mají druhy rodu Gomphus zdrsněné spory, zatímco spory hub rodu Cantharellus jsou hladké. Houby jsou častější na severní polokouli, kde obývají horské lesy. Většina druhů je mykorhizních a je spojována s různými jehličnany, nejčastěji smrky a jedlemi.

Kdysi hojně rostoucí stročkovec kyjovitý z českých a moravských lesů vymizel. Jedním z důvodů mohlo být, že rok od roku ubývalo i jedlí, na které je převážně vázán. Podle velkého množství místních názvů lze však usuzovat, že se dříve jednalo o běžnou, vyhledávanou, tržní houbu. Z lidových pojmenování jsou to např. kornoutky, ouška, korejtka, srnčí nebo jelení kopýtka, jelení růžky, botky, prstíčky, fajfky nebo kozí štrych. V anglofonních zemích je houba nazývána pig‘s ears (prasečí uši).

Nyní vidíte 35 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mykologie
RUBRIKA: Glosy

O autorech

Jiří Patočka

Václav Burle

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...