Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Proč odolávají plevele herbicidům?

 |  3. 5. 2013
 |  Vesmír 92, 255, 2013/5

Evropští a australští zemědělci, kteří pěstují pšenici a ječmen, mají problém. Výnosy obou obilovin systematicky snižují dvě plevelné trávy – jílek vytrvalý (Lolium perenne L.) a psárka polní (Alopecurus myosuroides). Herbicidy, kterými jsou běžně likvidovány, ztrácejí svou účinnost. V Austrálii již tyto plevele ničí celé sklizně.

Důvod, proč jsou tyto trávy odolné k herbicidům, má na svědomí gen AmGSTF1. Ten kóduje glutathion S-transferázu (GST), enzym zodpovědný za detoxikaci řady xenobiotik. Když byl gen AmGSTF1, izolovaný z psárky, přenesen do genomu huseníčku rolního (Arabidopsis thaliana L.), huseníček se také stal odolný k herbicidům.

Robert Edwards z katedry biologie na Univerzitě v Yorku zjistil, že postříkáním rezistentního huseníčku roztokem 4-chlor-7-nitro-benzoxadiazolu rostliny svou rezistenci k herbicidům zase ztrácejí. 4-chlor-7-nitro-benzoxadiazol je inhibitorem GST, ale pro použití v zemědělství je pro svou vysokou toxicitu nepoužitelný. Edwardsův tým proto vyvíjí jiný, méně toxický inhibitor GST, který by mohl být řešením současných problémů s klesajícími výnosy obilovin.

PNAS, DOI: 10.1073/pnas.1221179110

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Botanika
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...